Horvátország homokos tengerpartjai

A horvát tengerpart április és október között a legszebb. Nyáron a levegő hőmérséklete elérheti a 38 fokot is, ugyanakkor a tenger felszínének hőmérséklete kellemes 26 fokos. A főszezon (július, augusztus) a szórakozást, mozgalmas életet kedvelő vendégek számára előnyös, noha a horvát tengerpart elég sokoldalú ahhoz, hogy nyugodt oázis legyen azok számára, akik a zenétől, diszkókluboktól távol keresik nyugalmukat. A március meghozza a tavaszi napsütést, olykor a kellemetlen záport is, míg a kora ősz, a szeptember és az október a csendes pihenést kedvelő vendégeknek nyújt ideális lehetőséget. Az utószezonban már nem zsúfoltak a strandok, a szobák is lényegesen olcsóbbak, azonban az időjárás még mindig kiegyensúlyozott és a tengervíz hőmérséklete is kellemes. Végül is Horvátországba az év minden szakában lehet utazni. Télen az enyhe földközi-tengeri éghajlat ellenére mégis szükség van melegebb holmira is. A hőmérséklet szinte soha nem esik nulla fokig, a szél igen kellemetlen lehet.

Horvátország homokos tengerpartjai – strandjai északról-délre

Zambratija

Zambratija Umagtól néhány kilométerre északra található. Ha Umag felől közelítjük meg ezt a partot, akkor Zambratijába beérkezvén a Valle Rosa utcán kell lehajtani balra és utána kb. 100 méterre található a strand. (A helység ajánlásáért külön köszönet Pityunak)

Malinska

Malinska a Kvarner-öbölbeli Krk szigeten található. Ugyan a malinskai strand nem teljes mértékben homokos, sőt csak egy nagyon kis területen homokos, de mivel lassan mélyül a partja, így kisgyerekes családok részére kiváló úticél lehet.

Malinska nemcsak, hogy gyönyörű stranddal rendelkezik, de még Magyarországhoz is közel található.

Crikvenica

Utunk következő célállomása Crikvenica. Crikvenica az idők során igazi turisztikai központtá nőtte ki magát. Megtalálható itt minden ami a nyugodt nyaraláshoz szükséges: hosszú tavernák, éttermek, boltsorok, több kilométer hosszú strand, játszóterek, parkok. A crikvenicai strandok lassan mélyülnek és az egyes partszakaszokon homokos tengerparti részek is találhatók.

Crikvenica különösen ajánlott a kisgyerekes családok részére, mert ez a partszakasz található legközelebb Magyarországhoz. Ha éjszaka indulunk el, akkor könnyedén reggelre leérhetünk Crikvenicára (Budapesttől 520 kilométer Crikvenica, mára végig autópálya vezet le). Mivel a Kvarner-öböl északi részén található a település, itt még nem kell számolni akkora hőséggel, mint 100 vagy 200 kilométerrel lejjebb.

Mali Losinj

A Kvarner-öböl szélén található Losinj sziget központi települése Mali Losinj. A csodálatos fényárban pompázó város, autós kempingjében szintén finom homokos és lassan mélyülő strandokat találhatunk.

Lopar és Supetarska Draga

Most már a Rab szigeten járunk. Itt Loparban és Supetarska Dragan található homokos tengerpart. Ez a két helység is nagyon jó választás kisgyerekes családok részére, mert ezek a partok is rendkívül lassan mélyülnek.

Ezt a két tengerpartot viszont ne egy tipikus forró “aranyhomokos” görög tengerpartnak képzeljük el. Ez a két part inkább olyan kemény agyagos érzést kelt.

Pag sziget

Biztosan tudjuk, hogy a Pag szigeten is található homokos tengerpart, de mivel nekünk még nem sikerült felfedeznünk ezeket a partokat és még nem kaptunk felhasználói visszajelzést a témával kapcsolatban, így sajnos most nem tudjuk bemutatni a pagi homokos tengerpartokat.

Nin

A Nin-i homokos lagúnarendszer egyedülálló Horvátországban. Ez egy több kilométer hosszú természetes homokos partszakasz, ami a Vir sziget délnyugati csücskétől egészen a Nin-ig tart. A partszakasz kb. 8 km hosszú. Vannak rajta leszakadt homokfalas szakaszok és néhány aprókavicsos rész, de főként homokos a part, ami nem az aprókavicsos-homokot jelent, hanem a klasszikus finom homokot. Néhány rész csak csónakkal közelíthető meg a leszakadt homokfalak miatt. Itt akár egyedül lehetünk az egész parton.

A belső lagúna csak kb. 50 cm mély és nappal felmelegszik 35-40 fokosra is, homokos talajjal, így kisgyermekeknek kifejezetten ajánlott. A lagúna egyes részein gyógyiszap található, amit reumatológiás panaszokra ajánlanak. Háttérben a Velebit még májusban is havas csúcsaival ez a partszakasz igazi csemege.

Biogradi Riviéra

A Biogradi Riviéra több homokos tengerparttal is várja az ide látogatókat. Véleményünk szerint, aki igazi “beach-feelinget” szeretne érezni annak, idáig kell levezetnie. Biograd Sibenik felőli végén található egy nagyon kedves kis strand és Pakostane falucska is egy ilyen kedves, homokos partú öböllel rendelkezik.

Nekünk a Pakostane-ban található strand tetszett a legjobban az eddig felkeresett Horvátországi homokos tengerpartok közül. Itt éreztük először azt a finom, bársonyos, selymes és forró homokos partot, amit Görögország hívei kedvelnek. Ez a Pakostaneban található homokos part tulajdonképpen nem “eredeti” homokos part. Minden tavasszal bekotorják a homokot a tengerbe, ősszel pedig kihúzzák.

Pasman és Ugljan sziget

Pontosan a Biogradi Riviérával szemben található Pasman és Ugljan. A szigetek szárazföld felőli oldalán több homokos parttal és stranddal találkozhatunk. Ezek a strandok – általában – lassan mélyülnek és inkább olyan kemény, agyagos érzetet keltenek.

Kisgyerekes családok részére ideális választás lehet bármelyik sziget választása, mivel Pasman és Ugljan viszonylag közel található Magyarországhoz és még nem annyira felkapott helyek, így a strandokon sem kell akkora tömeggel számolni.

Ha strandot kéne ajánlanunk, akkor a Pasman szigeti Kraj mellett tennénk el a voksunkat. Kraj egy csöndes, kis halászfalu, hosszan elnyúló és nagyon lassan mélyülő tengerparttal. A település előtt több minisziget is található, ahova akár ki is lehet hajózni. Ezek a kis szigetek egyben fel is fogják a nagyobb hullámokat.

Murter sziget

Utunk tovább folytatjuk Sibenik felé, egészen a Murter szigetig. A Murter szigeten is található egy homokos tengerpart, Murter város mellett. A strandot nem lehet eltéveszteni, mert ha behajtunk a Murter városba vezető egyetlen úton, akkor a főútról balra jól ki van táblázva a strand felé vezető út.

A Slanica strand jól kiépített: lehet napozó ágyat bérelni, van külön koktélbár, gyors étkezde és vízi csúszda is. A Murter autóskemping pontosan a tengerpart északi felén található.

A strand lassan mélyül. Eleinte egy rövid, néhány méter hosszú apró kavicsos szakasz fogad minket, majd kiterül előttünk a homokos aljzat.

Omis

Már Közép-Dalmáciában járunk és annak is az egyik legkedveltebb homokos partján, az omisi homokos tengerparton. A partot a városka előtt találjuk. Finom homokos, nagy hullámokkal.

Lovrečina-öböl

Következő állomásunk a Brac sziget és azon belül is a Lovrečina-öböl. Az öböl érdekes módon vörös homokos tengerparttal rendelkezik. Ezt a helyet, nagyon nehéz megközelíteni és északi fekvésű, így csak a déli órákig élvezhetjük a napsütést.

Palmizana-öböl

A nem túl egyszerű megközelíthetőségű Palmizana-öböl, Hvar várossal szemben, a Pakleni szigeteken található. A festői szépségű tengerpart első métereit apró kavics borítja, majd amikor belemegyünk a tengerbe már finom homok mossa a talpunkat.

Lumbarda

A Korcula szigeti Lumbarda szintén az eredeti homokos tengerpartok szerény listáját bővíti. Felhasználói beszámolók alapján tudjuk, hogy itt is nagyon finom homokos tengerpart található.

Kisebb eldugott homokos tengerpartot szinte bárhol találhatunk Horvátországban, csak figyelmesen kell keresni…

Trstenica Beach Orebic

További Ideális strandok gyermekes családoknak sziget:

 • Klimno öböl
 • Rab sziget, Lopar: Paradise strand
 • Susak sziget: Susak strandok
 • Pag sziget: Sveti Duh strand
 • Pag sziget: Trincel strand
 • Nin: strandok
 • Dugi Otok sziget: Saharun strand
 • Murter sziget: Slanica strand
 • Ciovo: Saldun öböl
 • Omis: Omis Riviera strandok
 • Vis sziget: Stoncica & Zaglav strandok
 • Hvar sziget: Mlaska strand
 • Peljesac félsziget
 • Krk sziget, Ston: Prapratno strand
 • Peljesac félsziget, Orebic: Trstenica strand
 • Lopud sziget: Sunj öböl
 • Mljet sziget: Saplunara öböl
 • Dubrovnik: Lapad strand
 • Lumbarda (Korčula sziget): Przina strand. Homokos, lassan mélyülő, ingyenes strand.
 • (Parkolás őrzött parkolóban 10 euro/auto) Ideális kisgyermekes családoknak.
 • Bibinje – Sukosan: Kavicsos és homokos part. Lassan mélyülő, gyermekeknek ideális.
 • Pirovac: Aprókavicsos és homokos part.
 • Petrčane – Punta Skala: Sziklás, köves és részben homokos part.
 • Zaton – In: Kavicsos és homokos part. Lassan mélyülő, gyermekeknek ideális.
 • Csúszdákkal felvértezve.

Ideális strandok kisgyermekes családoknak

 • Lumbarda (Korčula sziget) – Bilin Zal: Rövid homokos part
 • Bibinje – Sukosan: Kavicsos és homokos part. Lassan mélyülő, gyermekeknek ideális
 • Pirovac: Aprókavicsos és homokos part
 • Petrčane – Punta Skala: Sziklás, köves és részben homokos part
 • Zaton – In: Kavicsos és homokos part. Lassan mélyülő, gyermekeknek ideális.
 • Csúszdákkal felvértezve.
 • Dugi Otok sziget: – Rengeteg öböl, homokos partszakaszokkal.